Les funcions del portal d’enciclopèdia.cat

Cerca conjunta al Gran Diccionari de la Llengua Catalana i a la Gran Enciclopèdia Catalana (cerca federada) i cerca específica a cada corpus

Cerca federada

El cercador actual (encara en fase de test) està pensat perquè doni resposta tant a les consultes de lèxic com a les consultes enciclopèdiques. Així, en la pàgina de resultats es mostren els articles pertinents del Gran diccionari de la llengua catalana i, a continuació, els articles de la Gran Enciclopèdia Catalana ordenats seguint criteris ponderatius d’importància.

Autocompleció

A mesura que qui busca informació escriu el terme a la caixa de cerca, aquesta va suggerint paraules que formen part del nomenclàtor d’entrades. És una funció útil en el cas que es dubti com s’escriu una paraula o un nom propi. El suggeriment és diferent segons es consulti la pàgina d’inici, el GDLC o la GEC.

Pàgina de resultats

La pàgina de resultats és diferent segons el corpus que estiguem consultant. Així, si estem en la pàgina d’inici, els resultats mostren, primer, els del GDLC i, després, els de la GEC. Tant en un cas com en l’altre, els articles es mostren parcialment: una part fixa (l’encapçalament i una primera definició) i una part “mòbil” (que mostra el context on apareix la paraula cercada).

Volíeu dir

Quan la paraula demanada no existeix en el corpus que es consulta, el sistema suggereix un terme alternatiu.

Diacrítics

A fi de facilitar les cerques, el sistema no discrimina accents ni signes diacrítics, per la qual cosa, la paraula cercada es pot escriure tant amb accent com sense.

Cerques avançades

Es poden fer cerques mitjançant els operadors AND (que és la cerca per defecte quan s’escriuen dues paraules o més), OR i NOT. També es poden utilitzar els comodins * i ?.

Potent sistema de filtres

A fi d’afinar les cerques i, també, d’aconseguir catàlegs de resultats, el sistema permet filtrar els resultats segons diversos paràmetres. Cada obra disposa dels seu propis sistemes de filtres.  El GDLC té els filtres següents: Encapçalaments,  Fraseologia, Exemples, Definicions i Tot el text. La GEC presenta 21 filtres diferents, combinables entre ells. Així, podem filtrar per àrea temàtica, lloc de naixement, data, biografia, etc.

Estructura dels articles

Les pàgines relatives als articles estan estructurades, bàsicament, en dues grans columnes (a part de la capçalera): la columna central, que conté l’article, i la columna lateral, que conté elements complementaris.

Article de la GEC

L’article està dividit en dues grans àrees: la de la definició de l’article i la del desenvolupament enciclopèdic. L’àrea de definició conté els elements clau d’identificació del terme o personatge: àrea temàtica, categoria gramatical, lloc/data de naixement/mort, definició, fotografia, etc. L’àrea de desenvolupament enciclopèdic conté, com el seu nom indica, desenvolupaments enciclopèdics sobre el terme, el personatge o el topònim.

Informació complementària de la GEC

La columna lateral de la dreta pot contenir: sumari de l’article, mapa, enllaços a articles d’altres obres del fons documental de l’editorial a fi d’ampliar la informació, enllaços externs i els arbres del Coneixement i de Toponímia. Val a dir que en el nou web, els arbres, que també apareixen en la pàgina inicial de l’obra, permeten una navegació completa per tots els termes que hi són continguts.

This entry was posted in Funcionament de la web, cercador and tagged . Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>