L’Enciclopèdia col·labora amb la Biblioteca de Catalunya en el projecte ARCA

Projecte ARCA

Des del dia 8 de maig, Enciclopèdia Catalana participa en el projecte ARCA (Arxiu de Revistes Catalanes Antigues), de memòria digital de Catalunya. ARCA és un portal d’accés obert que inclou publicacions periòdiques tancades que han estat representatives dins la cultura i la societat catalana. L’arxiu, per tant, és un testimoni de la història, de la societat i de les manifestacions artístiques de Catalunya al llarg de diferents èpoques. El portal, obert des de mitjan 2006, és un dipòsit cooperatiu de preservació digital impulsat per la Biblioteca de Catalunya amb el suport del Consorci de Biblioteques Universitàries de Catalunya (CBUC) que vol:

 1. Possibilitar la consulta sobre les col·leccions senceres de publicacions periòdiques.
 2. Recuperar i preservar el patrimoni hemerogràfic català.
 3. Incrementar els continguts catalans a Internet en accés obert.
 4. Promoure la cooperació entre institucions per completar les col·leccions, millorar els serveis, compartir recursos i rendibilitzar les col·leccions documentals.

Actualment ARCA té 124 revistes totalment digitalitzades i àmpliament documentades i disposa d’un potent sistema de cerca avançada. Quant a les revistes que s’hi poden trobar destaquen Ariel, L’Avenç, Dau al Set, Pèl & Ploma, Lo pensament català, entre altres i, en curs de digitalització, ¡Cu-Cut!, Destino i Gay Saber.

La col·laboració entre l’Enciclopèdia i la Biblioteca de Catalunya arrencà el febrer del 2008 amb la signatura d’un conveni entre la Biblioteca de Catalunya i la Fundació Enciclopèdia Catalana per al Projecte Càntic, i del qual us en parlarem en un altre article.

This entry was posted in Institucions i entitats and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to L’Enciclopèdia col·labora amb la Biblioteca de Catalunya en el projecte ARCA

 1. PAU says:

  Proposo una nova eina. Sé que es pot tractar d’una eina de difícil abast. Però mira, posats com esteu a innovar i a fer més pràctiques les vostres eines, us la comento per a que la reflexioneu.

  Jo sóc dels que té com a hobby buscar al vostre diccionari per trobar noves expressions i paraules i enriquir el meu vocabulari. I algun cop he trobat a faltar, a més de un cercador de definicions per mitjà de l’entrada, un cercador d’entrades per mitjà de la definició.
  Així, buscant una paraula que signifiqués ‘Molt prim i desnerit’ em sortiria, per començar, escanyolit (d’on he tret la deifinició) però ensems altres sinònims parcials que foren de molt bon trobar.

  En definitiva, fóra un sistema molt pràctic per a la coneixença de noves expressions i paraules que ben serviria per a reimpulsar-les i preservar-ne l’ús. A més faria també la funció de diccionari de sinònims, per el que he comentat abans.

  Espero haver-vos estat d’ajuda!

 2. Benvolgut Pau,
  Estem analitzant el ‘comportament’ i rendiment actual de la cerca. D’una banda, volem millorar els resultats del nostre cercador, per tal que les respostes s’ajustin el més possible al que els usuaris li demanem. D’altra banda, però, estem estudiant la possibilitat de fer una cerca avançada. A hores d’ara no sabem si els possibles canvis que estem pensant d’introduir-hi satisfaran tot el que demanes, però ens hi estem acostant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

*

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>